FETTSYROR

Dom viktigaste och vanligaste fettsyrorna är Omgea 3 och Omega 6, våra egna essentiella (livsnödvändiga) fettsyror. Det är fettsyror som vi själva inte kan bygga utan måste tillsättas via kost eller kosttillskott. Fett är en viktig energikälla för kroppen och vi behöver fettsyror som omega 3 för att bygga upp cellernas väggar (cellmembranen) som finns i hela kroppen och för att organen ska fungera optimalt. Hjärnan består till stor del av omega 3-fett och många studier har visat på färre fall av inflammatoriska sjukdomar och olika hjärt- och kärlproblem hos personer som får i sig mycket omega 3.

Omega 3 är en superboost för kroppen – Förutom att smörja och stärka insidan av kroppen så kommer din hy och ditt hår att jubla av en mer omega 3-rik kost.

5 anledningar till varför omega 3-fett är hudens och hårets bästa vän

1. Stimulerar hudens cellförnyelse 

2. Motverkar inflammation (som är ett vanligt problem vid bland annat akne, eksem och psoriasis)

3. Bekämpar torr hud och återfuktar huden. 

4. Ger näring åt sprött och torrt hår

5. Skyddar mot UV-strålning ( solskydd är alltid viktigt även om du äter tillskott av Omega 3)

-För våra hormoner kan Omega3 minska förhöjda kortisolnivåer genom att den hämmar det adrenalin påslaget som vi får vid stress.

Omega 3 och omega 6 fettsyror;

Alfa-linolensyra ( omega 3 )

Linolsyra ( omega 6 )

Med hjälp av dessa två fettsyror kan vi själva bilda andra fettsyror i kroppen tex Arakidonsyra, EPA och DHA

Omega 3 (Alfa-linolensyra) kan bilda EPA och DHA 

Omega 6 ( Linolsyra) kan bilda Arakidonsyra

Arakidonsyra, EPA, DHA och Alfa-linolensyra omvandlas i kroppen till så kallade ”eikosanoider”  som är hormonliknande substanser som reglerar vårat blodtryck genom att styra hur lättflytande eller trögflytande blod vi har. Dom påverkar fettspjälkningen och minskar inflammationer.

För lite EPA ( omega 3) gör kärlväggarna trängre och vi får mer trögflytande blod. Omega 6 gör blodet tjockare. Omega 3 gör blodet mer tunnflytande. Balansen är viktig. 

Omega 3

EPA OCH DHA är Högkvalitativa långa fettsyror. ALA (alfalinolensyra) är en kort fettsyra den har inte lika hög kvalitet som EPA och DHA. Vi kan äta ALA och omvandla det i kroppen till EPA och DHA men det är en krångligare process och det gör att vi inte får ut så mycket utav de bra fettsyrorna om vi själva omvandlar de. ALA finns tex i valnötter och chiafrön. DHA, GLA finns tex i Fet fisk, sardiner,  makrill, skaldjur. Alger och sjögräs, chlorella och spirulina.